• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEYİ'NDE ÜLKE TARIMININ GELECEĞİ GÖRÜŞÜLDÜ!
TOBB TİCARET BORSALARI KONSEYİ'NDE ÜLKE TARIMININ GELECEĞİ GÖRÜŞÜLDÜ!07 Aralık 2017 Perşembe

Ülkemizin tarım sektörünün ve tarım ekonomisinin belirli aralıklarla görüşüldüğü, sektördeki sorunların ve çözüm önerilerinin tespit edilerek doğrudan T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na aktarıldığı, TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Toplantılarının bir yenisi daha 06.12.2017 tarihinde, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun evsahipliğinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Türkiye’nin Tarımsal Potansiyeli Yüksek İllerinin Konsey Üyesi Ticaret Borsası Başkanlarının katılımıyla, TOBB’nin Ankara’daki Merkezinde gerçekleştirildi.

TOBB Ticaret Borsaları Konseyi Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap'ın da Manisa ve Ege Bölgesini temsilen katıldığı toplantının amacına ilişkin yapmış olduğu konuşmasında TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, tarımın istihdam ve ekonomideki önemi ile Ülkemizdeki sistem eksikliğine dikkat çekti.

Ticaret Borsalarıyla birlikte sektörü geliştirmek için çalıştıklarını, Konsey toplantılarıyla da Borsaların tespit, görüş, öneri ve sıkıntılarını siyasi iradeye ilettiklerini ve çözüm yolları aradıklarını belirten Hisarcıklıoğlu konuşmasında şunları ifade etti:

-“Ülkemizde 3 milyon çiftçimiz, 120 milyon ton bitkisel, 23 milyon ton hayvansal üretim gerçekleştiriyor. 160 milyar lira tarımsal hâsıla elde ediyor, 16 milyar dolarlık tarımsal ihracat yapıyoruz. 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyoruz. Ama biz elimizin altındaki bu serveti yeterince kullanamıyoruz. Tarım-Hayvancılık sadece iktisaden değil, stratejik açından da önemli. Zira başka alanlara benzemiyor. Her şey yolunda giderken, önemi tam anlaşılmıyor. Ama Allah yokluğunu göstermesin. Tarımın değeri, stratejik önemi, ancak yokluğunda anlaşılır. Tedbir almazsak, bugün daha ucuz diye her ürünü ithal etmeye kalkarsak, gelecekte sadece gıda üretimimiz değil, milli güvenliğimiz de tehlikeye girer.  Öte yandan, tarımda çalışan kişi başı üretimimiz yıllık 10,500 dolar civarında. Fransa, İtalya, İspanya’da ise 50 bin dolarlarda. Yani bizdeki üreticiden 5 kat daha fazla üretip kazanabiliyorlar. Dünyada gıda fiyatları düşüyor. Ama Türkiye’de artıyor. İlginçtir, bundan üreticimiz de faydalanamıyor. Şehirlerde yaşam daha pahalı hale geliyor. Gıda sanayimizin rekabetçiliği olumsuz etkileniyor. Bizden çok daha küçük yüz ölçüme sahip Danimarka, Polonya, bizden daha fazla tarımsal ihracat yapabiliyor. Aradaki fark, daha iyi tasarlanmış bir sistemin getirdiği farktır.

Özetle, bugün Ülkemiz tarımında yaşanan sıkıntıların kaynağı dönemsel ve geçici değil, yapısaldır. Sistemin tamamını, bütüncül bir şekilde yeniden düşünmek gerekiyor. Tarım sektörüne, tarımsal desteklere, ticarete yeni bir bakış açısı kazandırmalıyız. Yüksek teknolojili ve inovatif üretim altyapısını geliştirilmeliyiz. Tarım sektörünü küresel rekabete uyumlu hale getirmeliyiz. Yani sanayideki gibi tarım sektörünü de dönüştürmeliyiz.”

TOBB Ticaret Borsalar Konsey Toplantısı'nda aktarılan konuların, yapısal düzenlemeler dahil ulusal tarım politikalarının yeniden şekillenmesi bakımından dikkatle ele alınacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da genel değerlendirmesinde şu hususlara yer verdi:

-“ Amacımız sıkıntılarımızı aşarak Türkiye'yi tarımın ve hayvancığın en önemli merkezlerinden birisi haline getirmek. Bu kapsamda da çalışmalarımız artarak devam edecek. Köylerimizin refah seviyesinin yükselmesine, köyden kente göçün bitirilmesine yönelik teşvik projelerimiz var. Afetlerden etkilenen çiftçilerimizin borçları erteleniyor. 2018'de hayvancılık desteklerini artıracağız. Koruma altına alınan büyük ova sayısı 245 olacak.  Cumhuriyet döneminin en büyük lisanslı depoculuk hamlesini başlattık. TMO'nun uzun süreli kiralama garantili depo yapımı projesiyle hayata geçirilen 3,5 milyon ton kapasiteli lisanslı depoların yapımı devam etmektedir. Tarımda ticaret hacminin büyümesi için de takip ettiğimiz projeler var. Yeni hizmete giren Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi, Kazakistan-Çin hattında Türkiye için yeni bir emtia koridoru. Bu alanda Türkiye'nin bölgesel önemini artırıyor. Bunun için sadece ürettiğimiz ürünleri değil, bölgemizde üretilen ürünleri de kapsayacak şekilde Bölgesel Emtia Borsasına öncülük etmek istiyoruz. Özetle üretimde devamlılık, eksiklerimizi giderme, kendi kendimize yeterlilik, potansiyelimizi büyütme, fiyat istikrarı sağlama, katma değer üretme gibi kırsal ve milli kalkınmamızı ilgilendiren her konu ve imkanı değerlendirmek  durumundayız.”

Konsey Üyesi ve Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap ise Konsey Toplantısının gündemi ve burada ayrıca Manisa’yı temsilen aktarılan konular ile ilgili vermiş olduğu özet bilgide şunları ifade etti:

-“Ülkemizin dört bir yanından gelen Konsey Üyeleri, TOBB Başkanımız ve Sayın Bakanımız ile birlikte, Ülke tarımının mevcut yapısını, tarıma dayalı ekonomimizin güncel durumunu, tarım ve tarıma dayalı sektörlerimizdeki sorunları, çözüm yollarını ve gerekli yapısal reformları mümkün olduğunca istişare etmeye ve Ülkemizin Tarım Politikalarında kullanılmak üzere derlemeye çalıştık.

Bu kapsamda; İl düzeyinde faaliyet gösteren “Toprak Koruma Kurullarının” yetkilerinin arttırılması,  Türk Eximbank’ın tarıma dayalı ihracatta finansman desteği kapasitesinin artırılması, yapısal reformlara süratle devam edilmesinin gerekliliği, teşvik ve yatırım desteği uygulamalarının sadeleştirilmesi, sektöre girdi teşkil eden gübre, ilaç ve makinaların çoğunun ithal olması nedeniyle döviz kurlarındaki artışın üretim maliyetlerini arttırdığı, toplantıda aktardığımız konular arasında oldu.”