• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU
6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU12 Ocak 2017 Perşembe

Sayın Üyemiz;

TBMM tarafından 22 Aralık 2016 tarihinde kabul edilen 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu 10 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kanunun amacı; "Marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin hakların korunması ve bu suretle teknolojik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin gerçekleştirilmesine katkı sağlamaktır" denilmektedir.

Sınai Mülkiyet Kanunu; marka, coğrafi işaret, tasarım, patent, faydalı model ile geleneksel ürün adlarına ilişkin başvuruları, tescil ve tescil sonrası işlemleri ve bu hakların ihlaline dair hukuki ve cezai yaptırımları kapsamaktadır.

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Türk Patent Enstitüsünün adı Türk Patent ve Marka Kurumu olarak değiştirildi. Kurumun kısa adı ise "Türk Patent" olarak düzenlenmiştir.

Geleneksel ürün adının tescili artık kanunla mümkün oluyor. Coğrafi işaretli ürünlerin denetimine ilişkin rapor sunma aralığında ise 10 yıldan 1 yıla indirilerek enstitü denetimi sıklaşıyor.

Kanunun getirdiği en işlevsel yeniliklerden biri tescil ve itiraz sürelerinin kısalması. Böylece ticarileşmenin ve ekonomiye katkının daha hızlı ve etkili olacağı açıktır. Marka tescil başvurusuna karşı itirazlar KHK uyarınca başvuru yayınından itibaren 3 ay içinde yapılması gerekirken kanun düzenlemesinde 2 ay içerisinde yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde coğrafi işaretlerle ilgili tescil talebinin geçersizliğine yönelik itirazlar KHK uyarınca 6 ay iken, kanun ile 2 aya indirilmiştir.

Marka sahibinden yazılı muvaffakat alınması ile aynı marka, aynı mal ve hizmetler için bir başkası adına da tescil edilebilecek. Markaya itiraz eden o markanın kullanıldığını ispatlayamazsa itirazın reddi söz konusu olabilecek.

 

Kanunun tam metni için lütfen tıklayınız…