• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
TOBB'nin 76.-77. GENEL KURULU, ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILDI
TOBB'nin 76.-77. GENEL KURULU, ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILDI31 Mayıs 2021 Pazartesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 2019 ve 2020 Yılı Faaliyetleri ve Komisyon Raporlarını içeren Birleştirilmiş 76. ve 77. Genel Kurul Toplantısı, 365 Oda ve Borsa’nın Genel Kurul Delegelerinin katılımıyla Covid-19 tedbirleri kapsamında elektronik ortamda gerçekleştirildi. Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Meclis Başkanı Cahit Yayman, Genel Kurul Delegeleri Ali Yılmaz ve Alpaslan Gül’den oluşan Manisa Ticaret Borsası Heyeti de Manisa’nın Tarıma Dayalı İş Dünyası’nı çevrimiçi bağlantıyla Genel Kurul’da temsil ettiler.

 “Türkiye’nin İşbirliği” temasıyla gerçekleştirilen Genel Kurul’un açılış konuşmasına, Salgın süreci durum değerlendirmesi ve sonrasına ilişkin Küresel beklentiler ile başlayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerine TOBB’nin son iki yılda Türkiye Ekonomisi, Türk İş Dünyası ve Toplumsal Gelişim adına sürdürdüğü faaliyet başlıklarıyla devam etti.

Küresel ekonominin genelinde 2021 ve 2022’de toparlanma öngörüldüğünü, ancak bu toparlanmada belirsizliklerin ve ülkeler arasında oluşabilecek farklılıkların, dünya çapında gerçekleştirilecek etkili aşılama ve işbirliğine bağlı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, değerlendirmesinde ayrıca şunları ifade etti:

-“ Salgınla birlikte dijitalleşme ve otomasyon daha da hız kazanmış durumda. Bu gelişme sektörel dönüşümleri de beraberinde getirdi.  Yeni iş yapma ve pazarlama yöntemlerine hızla uyum sağlayan firmalar en az etki veya yeni fırsatlar ile yollarına devam ediyorlar. Tüketim mallarında bastırılmış ve ertelenmiş talebin ortaya çıkmasının 2020’nin ikinci yarısından itibaren küresel toparlanmanın arkasındaki temel faktör olacağı düşünülüyor. Küresel bazda sanayi üretimi hızla salgın öncesi seviyelere geri dönerken, turizm ve seyahat başta olmak üzere pek çok hizmet sektöründe salgın kontrol altına alınmadan kalıcı bir toparlanma beklenmiyor. Uluslararası mal ve emtia ticaretinde ise salgın öncesi seviyelere yaklaşılmakta. Özetle küresel ekonomiler arasındaki denge, Uluslararası arenada her şeyden önce ülkelerin aşı yönetimi ve dağıtımı konusunda birlikte çalışmasına bağlı.

Türkiye ekonomisi salgından önce zaten düşük büyüme temposundaydı. Salgınla birlikte sıkıntılar da büyüdü. Hem yurtiçi ekonomik hareketlilik, hem de uluslararası ticaret hacmi daraldı. Buna rağmen, özel sektörümüz dinamik ve dış koşullara hızla adapte olan yapısı sayesinde 2020 yılını pozitif bir büyüme ile kapattık. Bunu başaran çok az sayıda ülkeden biriyiz. Ancak bu büyüme her sektörde ve her firmada yaşanmadı. Bunu herkes hissetmedi. Başta döviz kurları ve faizler olmak üzere faaliyete devam etme ve yatırım yapma iştahını azaltan sıkıntıların da farkındayız. Bu durumun düzelmesi için reformlara odaklanılmalıdır. Hükümetimizle birlikte atacağımız adımlar, hem salgın sonrası döneme hazır olmamızı, hem de yatırımcılara güven verecek bir programın tasarlanmasını sağlayacaktır. Tarih ancak hazır olanlara güler.

TOBB olarak 365 Oda-Borsamızla, bu sıkıntılı dönemde Üye İşletmelerimizi ve Çalışanlarını yalnız bırakmadık. Anayasanın ve 5174 Sayılı Kanunun bize verdiği görev ile; Geride bıraktığımız 14 ay zarfında elektronik olarak ve yüz yüze 700’e yakın toplantı yaptık. Ekonomi Şuralarımıza devam ettik. Yine bu toplantılarda belirlenen 40 maddelik reform önerilerimizi, 300’den fazla sektörde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini tespit ettik. Bize iletilen tüm beklenti ve önerileri ilk elden Bakanlarımıza ve Cumhurbaşkanlığımıza aktardık. Büyük bir kısmından da olumlu sonuçlar aldık.

İş insanı olmak kolay değil. Her sabah yeni bir heyecanla başlar, hiç durmaz çalışır insanlara aş kapısı olur, Devletimize vergi öderiz. Ülkemizin adını uluslararası arenaya yazdırırız. TOBB çatısı altındaki İş İnsanları olarak her zaman insanımızın yanında olduk. Bu anlayışla tüm farklılıklarımızı zenginlik olarak görecek ve Ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile TOBB gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda büyük katkısı ve emeği olan Tüm Oda ve Borsa Başkanlarımıza, Yönetim Kadrolarına ve Çalışma Ekiplerine teşekkürlerimi sunuyorum.”

81 İl ve İlçelerinden katılım sağlanan TOBB Genel Kurullarının Ülkemizin en büyük ve en etkili istişare platformlarından birisi olduğunu belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap da Genel Kurul’a ilişkin değerlendirmesinde şunları belirtti:

 -“Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’nun da Genel Kurulumuzda belirttiği gibi, ekonomide atılacak çok adım yapılacak çok iş var. Geleceğe dönük belirsizlikler azalırsa, tüm üretim faktörlerimiz de dikkate alındığında kısa sürede toparlanma ve büyüme potansiyeline sahip olan ülkelerden birisiyiz. Bu potansiyele büyük güç katan Manisa İş Dünyası’nı temsilen Bizler de Üye İşletmelerimiz ile birlikte, hem üretim hem de görüş oluşturma boyutunda son iki yılı tüm zorluklarına rağmen mümkün olduğunca dinamik geçirmeye gayret ettik.

TOBB çatısı altında gerçekleştirilen Nefes Kredisi, Ziraat Bankası ve Halk Bankası Tedarik Zinciri Finansman Kampanyası, KGF’nin Kefalet Kapasitesinin Arttırılması, Mesleki Eğitimde Özel Sektörün Katkısı, İhtiyaç Sahibi Öğrencilerimize 30 Bin Tablet Dağıtımı gibi Projelerde yerimizi aldık ve gerektiğinde kaynak aktardık.

Ticari Kredi ödemelerinde erteleme ve indirim, Ciro kaybı yaşayan sektörlere destek verilmesi, Kısa Çalışma Ödeneği’nin hayata geçmesi, iş mahkemesi süreçlerinin uzamaması için TOBB Arabuluculuk ve Çözüm Merkezi’nin devreye girmesi, İş Dünyasının faydalanabileceği alanlarda internet üzerinden eğitim ve seminer  düzenlenmesi gibi pek çok çalışmaya da iştirak ettik, sahadan aldığımız tespitlerin uygulamalarda yer alması görevini üstlendik.

Kamuda bekleyen alacakların İşletmelerimize ödenmesi ile finansman ihtiyacının hafifletilmesi, İşletmelerimizin Vergi ve SGK Prim ödemelerinin faizsiz olarak ertelenmesi, Kamuda yerli ve milli ürün kullanımının arttırılması, Kısa Çalışma Ödeneği’nin 2021 yılı sonuna kadar uzatılması, İşletmelerimize büyük yük getiren kurumlar vergisindeki artışın tekrar gözden geçirilmesi, başta maliyetler olmak üzere Tarım ve Hayvancılık faaliyetlerinde üreticinin, girişimcinin, sanayicinin ve ihracatçının üzerindeki yükü azaltacak uygulamaların hayata geçirilmesi, Ülke çapında ciddi boyutlara ulaşan kuraklığa karşı önem alınması, su kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlayacak alt yapı ve sulama sistemlerinin desteklenmesi gibi Genel Kurulumuzda da görüşülen pek konu başlığını da takip etmeye, Üyelerimizin Sektörlerimizin sıkıntılarını dile getirmeye ve çözüm üretimine dahil olmaya devam edeceğiz. Ülkemizin ekonomisini ayakta tutan Tüm Üreticilerimize, Tüccar, Sanayici ve İhracatçılarımıza, taleplerimize sahip çıkan Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’na ve Tüm TOBB Kadrolarına teşekkürlerimizi sunuyor, Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.