• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
MANİSA TİCARET BORSASI'NDA "FİNANSAL PİYASALARDAKİ RİSKLER VE KORUNMA YÖNTEMLERİ" SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİ
MANİSA TİCARET BORSASI'NDA  30 Kasım 2018 Cuma

Manisa Ticaret Borsası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü işbirliğinde, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray KAYALIDERE'nin sunumuyla, 30 Kasım 2018 Cuma günü "Finansal Piyasalardaki Riskler ve Korunma Yöntemleri" konulu seminer düzenlendi.

Manisa Ticaret Borsasının ev sahipliğinde gerçekleşen seminere, Manisa Ticaret Borsası Üye İşletmeleri Temsilcileri, Manisalı İşletme Temsilcileri, Banka Sektör Temsilcileri ve Akademisyenler katıldı.

Gerçekleştirilen Seminer ile ilgili konuşan Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap şunları söyledi;

Bilindiği üzere;  Son yıllarda finansal piyasalardaki dalgalanmalar önceki yıllara göre artmıştır. Döviz kurlarında, faiz oranlarında, menkul kıymet ve mal fiyatlarında oluşan dalgalanmalar İşletmelerimizi doğrudan etkilemektedir.

İşletmeler, dışsal nedenler ile ortaya çıkan ve kontrolleri dışında olan bu faktörler nedeni ile finansal riskler ile karşı karşıya kalmaktadırlar.İşletmelerin karşı karşıya bulunduğu finansal riskleri;  Piyasa riski, Likidite riski, Kredi riski ve Faaliyet riskleri gibi başlıklar altında toplamak mümkün.

Dışa açık ekonomilerde, şirketlerin de dışa açılması, maliyetler ve rekabetteki artış özellikle döviz kuru ve faiz oranı değişimlerinden kaynaklanan riskleri İşletmelerin maruz kaldıkları finansal risklerin en önemlileri haline getirmiştir.

Geçmişte, İşletme dışı faktörlerden kaynaklanan bu hareketlerin ve olumsuz sonuçlarının şirket yönetiminin kontrolünde olmadığı düşünülürdü. Günümüzde ise risk tanımlaması ve çeşitli önlemler ile risklerin yönetilebilmesi beklenmektedir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’da bugün güncel Finansal İstikrar Raporu’nu yayınladı. Raporda küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin önemini koruduğu ve Yurt İçi iktisadi faaliyetteki dengelenme sürecinin devam ettiği belirtiliyor. Küresel iktisadi büyüme görünümü olumlu seyrini korusa da, İktisadi büyümeye yönelik aşağı yönlü riskler bir önceki rapor dönemine kıyasla artmıştır deniliyor.

Seminerimizin amacına dönecek olursak; Ülkemiz son yıllarda zorlu bir süreçten geçiyor. Bu süreçten güçlü çıkmak, yeni zorluklara karşı da dayanıklı olmak için ekonomik gücümüzü korumamız ve artırmamız gerekiyor.

Bunun için ise ölçeği ne olursa olsun her İşletmemizin;

  • Mal ve Hizmet Üretme, İhracatı Sürdürme Kararlılığını Devam Ettirmesine,
  • Katma Değer Artışı İçin Yatırım Yapma Eğiliminde Olmasına,
  • Üretim Alt Yapısını Yenilemesine, Kapasitesini genişletmesine
  • ya da yeni projeler üretmesine ihtiyaç var.

Her İşletmemizin bunu kendi öz sermayesini riske ederek başarması ya da pozisyonunu koruması mevcut üretim maliyetleri ve rekabet koşullarında hiç kolay değil.

Dolayısıyla; yerel ve ulusal ekonomimizi sırtlayan İşletmelerimizin finansal okumayı daha etkili yapmaları gerekiyor.

Bu kapsamda hem Değerli Akademisyenlerimizce hem de Borsamızca bu gibi programlarda arzu edilen; Risklere ve zorluklara rağmen iktisadi faaliyetlerimizin korunması ve geliştirilmesidir. Bu amaç ekseninde seminerimizin faydalı geçtiğini umuyor, tüm İş Dünyası Temsilcilerimize çalışmalarında başarılar diliyorum.

Gerçekleşen seminer de Manisa Celal Bayar Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray KAYALIDERE katılımcılara;

  • Finansal Piyasalardaki Riskler,
  • Faiz - Döviz Kuru Etkileşimi ve Piyasalara Yansıması,
  • Finansal Risklerden Korunma Yöntemleri
  • Makro İktisadi Verilerdeki Gerçekleşmeler ve Beklentiler

Konuları hakkında bilgiler verdi. Seminer soru - cevap bölümüyle sona erdi.

 

 

SEMİNER NOTLARINI İNDİRMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ...