• Türkçe
  • English
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
ARA
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİMİZ ARTIYOR; SIRA MARKALAŞMADA!
ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİMİZ ARTIYOR; SIRA MARKALAŞMADA!01 Ağustos 2018 Çarşamba
 
 
Uluslararası Zeytin Konseyinin (IOC) hazırladığı Zeytin Sektörüne İlişkin 2016-2017 Sezonu Raporuna göre; Türkiye'nin zeytinyağı üretim performansı artıyor.
 
IOC Raporundan edinilen bilgilere göre, 2016-2017 Sezonunda bir önceki sezona göre Dünyada zeytinyağı üretiminde önde gelen ülkelerden İspanya, Yunanistan ve İtalya'da düşüş görülürken, Türkiye'de artış kaydedildi.
 
2016-2017 Sezonunda Dünya zeytinyağı üretimi %19 azalarak 3 milyon 176 bin 500 tondan 2 milyon 588 bin 500 tona geriledi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de zeytinyağı üretimi yüzde 25 azaldı. Zeytinyağı üretiminde 2016-2017 Sezonunda bir önceki döneme göre İtalya'da 292 bin 300, Yunanistan'da 125 bin, İspanya'da 112 bin 700 ton azalış gözlendi.
 
Türkiye ise bu dönemde zeytinyağı üretimini 58 bin ton artırarak 150 bin tondan 208 bin tona çıkardı. Üretimde miktar bazında en fazla artış kaydedilen ülke olan Türkiye, Dünya zeytinyağı üretiminde ikinci sıraya yükseldi. Türkiye, 2015-2016 Sezonunda 4. sırada yer alıyordu.
 
İhracat da Arttı!
2016-2017 Sezonunda zeytinyağı ihracatı da AB Ülkelerinde %2, Dünyada %1 düştü. Türkiye'de ise zeytinyağı ihracatı %200 artarak 15 bin tondan 45 bin tona ulaştı.
 
Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap da sektörün önemine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmede şunları belirtti:
 
-“Sürekli büyüyen Dünya nüfusu ve sağlıklı beslenme yönünde her geçen gün artan bilinçlenme ile sektörün Ulusal ve Uluslararası düzeyde önem ve potansiyelini sürdüreceği öngörmek, zeytin ve zeytinyağının tarih boyunca insan hayatında etkili olduğu ve parçası olduğumuz Akdeniz coğrafyasında, dikkate ve ciddiye almaya her zaman değer. Dolayısıyla bugün ve yarın da; Zeytin ve Zeytinyağı hem Çiftçimize ve İşletmelerimize, hem de Ülkemize büyük gelir getirebilecek bir alan. Bu nedenle, diğer üretici ve ihracatçı ülkelerde gerilemenin görüldüğü ortamda şartlar iyi değerlendirilerek, zeytinyağında markalaşmaya gidilmeli.  Dünya pazarlarına daha fazla marka ile girilmeli. Mevcut ve yeni oluşacak pazarlar da etkin kalite yönetimi ile kaybedilmemeli.
 
Son yıllarda Türkiye’de uygulanan desteklemeler; Zeytin ağaç sayısını,  üretim yapılan alanı ve üretilen zeytin - zeytinyağı miktarını artırmıştır. Önceki yıllarda var ve yok yılları arasında büyük farklar bulunuyordu. Neyse ki yeni dikilen zeytin fidanlarının meyve vermeye başlamasıyla, var ve yok yılları arasındaki fark kapanmaya başladı. Manisa da;  Üretim çabaları ile Sektörün potansiyelini harekete geçiren, zeytinin Milli Gelir ve ihracat hacmi üretimindeki  etkisini daha  da ileriye  taşımak  için çalışmalarını halen sürdüren öncü bir il konumuna geldi. Ancak her zaman daha iyisine ulaşılabileceği de unutulmamalıdır.
 
Bu kapsamda; Üretici ve İşletmelerimize tavsiyemiz, Hasat, işleme ve ambalajlama teknolojileri, stoklama üniteleri, gıda analiz cihazları gibi sektörün her aşamasında yer alan tamamlayıcı unsurlardaki yenilik ve inovatif çalışmaların takip edilmesi, faaliyet yapımızın güncel uluslararası standartlar ve gelişmeler ile mukayese edilerek, üretim ve gelişim planlamalarının, katma değer artışı adına daha somut olarak yapılması iken, Hükümetimizden de beklentimiz, bu hususlarda zeytin ve zeytinyağında desteklemeleri artırarak devam ettirmesi.”